Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΙΣ - Ανοικτό κάλεσμα σε εκδρομή στο Οχυρό ΛΙΣΣΕ


Ανοικτό κάλεσμα σε εκδρομή στο Οχυρό ΛΙΣΣΕ

Αγαπητοί φίλοι και συναγωνιστές,

Ο Σύλλογος μας σας προσκαλεί να συμμετέχετε στην εκδρομή που θα γίνει σε ένα από τα Ένδοξα Οχυρά Μεταξά, καθώς και να παραστείτε μαζί μας στην τελετή μνήμης στο Οχυρό ΛΙΣΣΕ.

Έτσι λοιπόν, αυτή την Κυριακή 6 Απρίλιου 2014 θα ξεκινήσουμε την εκδρομή μας με πούλμαν, έχοντας ως αφετηρία τον Δημοτικό κήπο. Θα συναντηθούμε το πρωί στις 8.30 και θα ξεκινήσουμε στις 9.00 ακριβώς, χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις. Η συμμετοχή όλων ανεξαιρέτως των παρευρισκομένων, μελών και μη, θα κοστίσει μόλις 6 ευρώ.

Ελάτε να τιμήσουμε τους Έλληνες Πολεμιστές του 1940, που έγραψαν με το αίμα τους τις ένδοξες σελίδες της Ιστορίας μας, ώστε εμείς υπερήφανα να κοιτάμε πάντοτε στα μάτια όσους επιβουλεύονται τα εδάφη ή ακόμη και την ύπαρξη μας την ίδια.

Μπορείτε να φέρετε όποιον γνωστό η συγγενή σας επιθυμείτε, όπως πάντα ΥΠΕΡΚΟΜΜΑΤΙΚΑ και κρατώντας μόνον τα Εθνικά μας σύμβολα.

Υ.Γ. Παρακαλούνται όλα τα μέλη του συλλόγου όπως φέρουν τις χαρακτηριστικές μπλούζες με τα Εθνικά μας σύμβολα.

Εκ της Γραμματείας,

Της Πατριωτικής Κίνησης Πολιτών Καβάλας.

Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 28/03/2014

ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Αγαπητοί Έλληνες συμπολίτες,

Σας ανακοινώνουμε και επίσημα τη συνεργασία μας με τον συνδυασμό Κοινωνική Αποτελεσματική Παρέμβαση (Κ.Α.Π.) του υποψηφίου Δημάρχου Βαγγέλη Παππά.

Οι λόγοι που μας οδήγησαν σε μια τέτοια απόφαση είναι κυρίως τρείς. Πρώτα επειδή θεωρήσαμε πως ο καιρός είναι πλέον ο κατάλληλος, έπειτα επειδή ακούσαμε τον κόσμο που μας παρακινούσε να λάβουμε ακόμη πιο τολμηρή και δυναμική θέση στα κοινά και τέλος, επειδή βρέθηκε ο κατάλληλος άνθρωπος που θα μας έδινε αυτή την ευκαιρία.

Οι θέσεις της Κ.Α.Π. ικανοποιούν στο μεγαλύτερο μέρος και τις δικές μας θέσεις και γι αυτό αποφασίσαμε να συμμετέχουμε με τρία μέλη μας στην προσπάθεια αυτή, ως υποψήφιοι σύμβουλοι.

Ευχόμαστε στην Κοινωνική Αποτελεσματική Παρέμβαση και τον υποψήφιο δήμαρχο κ. Βαγγέλη Παππά κάθε επιτυχία στην προσπάθειά του στις επερχόμενες Δημοτικές Εκλογές.



Εκ της Γραμματείας

της Πατριωτικής Κίνησης Πολιτών Καβάλας

Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Σαράντης Καργάκος 'Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ 1821'

Αγαπητοί φίλοι και συναγωνιστές. Έχουμε βαρεθεί να ακούμε συνεχώς αρκετούς ανόητους ανιστόρητους και τάχα μου διανοούμενους της εποχής και έτσι λοιπόν χωρίς να λέμε εμείς παραπάνω λόγια, αφήνουμε τον μεγάλο αυτόν δάσκαλο και ιστορικό να μας τα πεί και να μάθουμε να τα λέμε και εμείς. Απολαύστε τον ....




Ο δικός μας «Γέρος του Μωριά»



Αγαπητοί φίλοι και συναγωνιστές,

Όπως σας μεταφέραμε και στο προηγούμενο μας άρθρο σχετικά με την Παρέλαση για την επέτειο της Εθνεγερσίας του 1821, αυτό που μας έκανε εντύπωση περισσότερο, εκτός από τα πανέμορφα πιτσιρίκια,  ήταν η φιγούρα του Στρατηγού του Γένους της Απελευθέρωσης, του Στρατηγού Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.

Η ιστορία έχει ως εξής:

Σήμερα κατέβηκα για μία βόλτα στην πόλη και με «χτύπησε» η ιδέα να γυρέψω σε κάποιο φωτογραφείο πληροφορίες για τον «Γέρο του Μωριά». Πράγματι μπήκα στο πιο γνωστό φωτογραφείο της πόλης της Καβάλας, στου κυρίου Ματεντζίδη επί της οδού Βενιζέλου 22. Είπα καλημέρα στον φίλο που εργάζεται εκεί και του ζήτησα να μου κάνει την χάρη και να μου δώσει μια φωτογραφία του «Στρατηγού». Τον ρώτησα αν τον έχει δεί από κοντά και αν τον γνωρίζει προσωπικά. Δεν μου το αρνήθηκε και το αστείο είναι πως μόλις του το ζήτησα μου λέει, «νάτος μόλις άνοιξε την πόρτα».
Ήταν απίστευτο …. Ο «Στρατηγός»  ήταν μπροστά μου. Δεν ήθελα να το ενοχλήσω τον άνθρωπο, γιατί φαινόταν πως είχε δουλειά και «κλέβοντας» του δυό κουβέντες του «ποδαριού» ζήτησα να μου πεί το επίθετο του και να μου δώσει την άδεια του να χρησιμοποιήσω την φωτογραφία του. 

Έτσι λοιπόν, με χαρά σας παρουσιάζω την μορφή της Παρέλασης της 25ης Μαρτίου 2014, τον κύριο Δαμόκα που κατάγεται από την Τρίπολη. Είναι πολίτης της Καβάλας εδώ και 20 χρόνια και από πέρυσι ξεκίνησε να φορά την στολή του Στρατηγού της Ρούμελης, ενώ πρωτοεμφανίστηκε μόλις πέρυσι στην Παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου. Να συμπληρώσουμε πω ο κύριος Δαμόκας είναι μέλος του συλλόγου των Πελοποννησίων Νομού Καβάλας.

Δεν χρειάζεται να πούμε κάτι άλλο, μόνο ένα μεγάλο ευχαριστώ στον ίδιο τον κύριο Δαμόκα για την άδεια που μας έδωσε και φυσικά στον κύριο Ματεντζίδη και το φωτογραφείο του για την προσφορά της φωτογραφίας. Εσείς απολαύστε τον …

Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

Ο ΑΠΟΗΧΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΕΛΑΣΗΣ

Αγαπητοί Έλληνες,

Σήμερα όπως είχαμε προαναγγέλλει άλλωστε και όπως έχει γίνει πλέον «έθιμο» για τον σύλλογο μας, βρεθήκαμε στην Παρέλαση της Πόλης μας. Όλα ήταν όμορφα και οι πολλές  Ελληνικές Σημαίες κυμάτιζαν περήφανα. Αυτοί που έκλεψαν όμως την παράσταση και τις εντυπώσεις ήταν ο «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης» που ήταν μπροστάρης σε κάποιο σύλλογο, νομίζω στον Πελοποννησίων. Πραγματικά ο κόσμος ενθουσιάστηκε και χειροκρότησε και επευφημούσε δυνατά….. ανατριχίλα …… κάποιοι από εμάς δάκρυσαν και πώς να μην το κάνουν άλλωστε, αφού από μπροστά τους περνούσε ο Στρατηγός της απελευθέρωσης του Έθνους.

Ακόμη πιο όμορφα αισθανθήκαμε όταν περνούσαν από μπροστά μας τα πιτσιρίκια κάθε συλλόγου που ήταν ντυμένα με στολές παραδοσιακές κάθε τόπου. Ξέρετε για ποια λέω, για εκείνα που είναι σαν τα μπιμπελό που βάζαμε κάποτε στις παλιές μας τηλεοράσεις, εκείνα που με το ζόρι περπατάνε, αλλά και τα άλλα που είναι μέχρι έκτη δημοτικού. Μικρές Σουλιωτοπούλες και Ηπειρώτισσες, Ποντιόπουλα και Τσολιαδάκια και Κριτικόπουλα και Θαλασσοπαίδες Νησιωτόπουλα και Θρακοπούλια, όλα να τα «πιείς» στο ποτήρι. Πώς να μην χαμογελάσει η ψυχή του Έλληνα όταν βλέπει το μέλλον του να περνάει λαμπρό από μπροστά του.

Πρέπει λοιπόν να δώσουμε συγχαρητήρια σε όλους τους παρελαύνοντες γιατί ήταν άψογοι. Μπράβο και στους δασκάλους των μικρών μας Ελληνοπαίδων που είχαν το χαμόγελο στα χείλη.

Μοναδική «μαύρη» στιγμή ήταν η παρουσία του προσωρινού δημάρχου, του τούρκο – λαθροέποικο – λάγνου Κωστή Σιμιτσή. Απορήσαμε όλοι μας με την παρουσία του στην Ελληνική μας παρέλαση. Μάλλον θα μπερδεύτηκε ο καημένος, καθώς θα νόμισε ότι θα παρελάσουν τα μογγολικά στρατεύματα με τα περήφανα μεμέτια, τους γραικύλους και τους οσφυοκάμπτες πολίτες, πολιτευόμενους και πολιτικούς. Το καλύτερο από όλα όμως συνέβη όταν μετά τη λήξη της παρέλασης, τον περιμέναμε στην έξοδο των επισήμων, αλλά ως κοτόπουλο που τρέχει με κομμένο κεφάλι, διέφυγε πανικόβλητος από άλλη έξοδο……. 

Μάλιστα κυρίες και κύριοι, τον φυγάδευσαν για να μην ξευτιλιστεί ο προσκυνημένος στον Αττίλα προσωρινός δημαγωγάκος.
Ας είναι, έτσι και αλλιώς τα «ψωμιά» του στην Δημαρχία έχουν τελειώσει και το γνωρίζει και ο ίδιος. Όσες δημοσκοπήσεις και να πληρώσει, όσα γκάλοπ και αν κάνει από μόνος του, που τον δείχνουν πάντα πρώτο και με διαφορά, η πορεία του προς την κάθοδο, είναι διαγεγραμμένη. Αυτός και οι όμοιοι του δεν έχουν ακόμη καταλάβει ότι ο κόσμος δεν τρώει πλέον κουτόχορτο. Πάντως έχουμε όλοι μας μια απορία ρε παιδιά …. 

Κύριε Σιμιτσή, τι είναι αυτό που δεν έκανες τα 8-9 χρόνια που είσαι Δήμαρχος και θες να το κάνεις τώρα; Κάποτε όλα τελειώνουν, ακόμη και επιτυχημένος να ήσουν…. Έλεος πια μαζί σου. Τέλος πάντων …..


Χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες και καλή λευτεριά στην Πατρίδα μας. 

Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

24/3/14 - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΙΣ


Αγαπητοί Ελληνόψυχοι Πατριώτες συμπολίτες, μέλη και φίλοι του συλλόγου μας, σας καλούμε να παραστείτε στην παρέλαση Εθνικής Μνήμης της Εθνεγερσίας του 1821. Ελάτε να χειροκροτήσουμε τους συλλόγους και τις οργανώσεις, τους μαθητές και τον αξιόμαχο Στρατό μας. Ελάτε να υψώσουμε την Ελληνική Σημαία όλοι μαζί ενωμένοι και να ψάλουμε υπερήφανα και δυνατά τον Εθνικό μας Ύμνο.

Εμείς θα βρισκόμαστε, όπως άλλωστε και σε κάθε παρέλαση, μπροστά από το παλιό κατάστημα Χάγκεν Ντάς, από τις 10.30 το πρωί. Όσοι επιθυμείτε μπορείτε να έρθετε κοντά μας.

Χρόνια Πολλά στους Έλληνες
και
Καλή Λευτεριά στην Πατρίδα μας


ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

Για την Εθνεγερσία των Ιερών και Τιμημένων Προγόνων μας.....

Η συμβολή των Μακεδόνων στον υπέρ της Ανεξαρτησίας Αγώνα – Οι “Πανελλήνιοι” στυλοβάτες του Αγώνα


Αγαπητοί Έλληνες Αδερφοί,

Με το γεγονός της επετείου της Εθνεγερσίας των Προγόνων μας το 1821 και θέλοντας να αφιερώσουμε λίγες γραμμές εις την Ιεράν τους Μνήμην, βρήκαμε και σας παραθέτουμε αυτούσιο ένα κείμενο αφιερωμένο για τους εντόπιους και δυστυχώς ξεχασμένους Ήρωες της Μακεδονίας μας. Οι άνθρωποι αυτοί δεν μνημονεύονται, όχι από καμιά κακία, αλλά από την ιστορία που δεν διδάσκεται όπως πρέπει. Έτσι λοιπόν, εμείς θεωρήσαμε σωστό να δώσουμε σε όλους την ευκαιρία να γνωρίσουμε κάποια πράγματα για τους Ήρωες της Μακεδονικής Γής, προσπαθώντας έτσι να καλύψουμε όσο μπορούμε, το κενό που υπάρχει ανάμεσα σε εμάς και την ιστορία. Το κείμενο που ακολουθεί είναι από το Μπλόκ "Επισκόπηση".......

http://parisis.wordpress.com/2014/03/20/%CE%B7-%CF%83%CF%85%CE%BC%CE%B2%CE%BF%CE%BB%CE%AE-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%BC%CE%B1%CE%BA%CE%B5%CE%B4%CF%8C%CE%BD%CF%89%CE%BD-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CF%85%CF%80%CE%AD%CF%81-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B1/


Η συμβολή των Μακεδόνων στον υπέρ της Ανεξαρτησίας Αγώνα – Οι “Πανελλήνιοι” στυλοβάτες του Αγώνα

Δρ Ιωάννης Παρίσης
Υποστράτηγος ε.α., Διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης
 
Ο Αγώνας της Ανεξαρτησίας που οδήγησε στη δημιουργία ανεξάρτητου ελληνικού κράτους, υπήρξε μακρά και οργανωμένη προσπάθεια ολοκλήρου του Ελληνισμού, του οποίου τα εθνικά γεωγραφικά όρια χάραξε η Χάρτα του Ρήγα και το καταστατικό τηςΦιλικής Εταιρίας. Ωστόσο, η εθνική δράση των Μακεδόνων κατά το διάστημα της Ελληνικής Επανάστασης, δεν παρουσιάσθηκε επαρκώς από τους ιστοριογράφους, με συνέπεια να εμφανίζεται μάλλον ως σπασμωδική κίνηση που εκδηλώθηκε κατά χρονικά διαστήματα και όχι ως συνεχής επαναστατική προσπάθεια για την αποτίναξη του ζυγού της δουλείας.
Karatasios-Olympios-Emm_Pappas
Πράγματι, ενώ όλοι γνωρίζουν για τη δράση και την προσφορά στον Αγώνα, του Γέρου του Μωριά, του Καραϊσκάκη, του Ανδρούτσου, του Μιαούλη και τόσων άλλων αγωνιστών της νότιας Ελλάδας, ελάχιστοι γνωρίζουν για τη δράση και την προσφορά του Γέρο-Καρατάσιου, του Τσιάμη Καρατάσιου, του Διαμαντή, του Ζαφειράκη, του Γάτσου, του Φαρμάκη, του Ολύμπιου, του Εμμανουήλ Παπά, του Κασομούλη, του Λασσάνη… και άλλων πολλών. Αγωνιστών που άφησαν το εθνικό τους αποτύπωμα, όχι με τοπική αλλά με πανελλήνια δράση, σε όλη σχεδόν την επαναστατημένη Ελλάδα, αλλά και στην Βαλκανική. Ήταν οι “Πανελλήνιοι” στυλοβάτες του Αγώνα.
Από τον 17ο αιώνα, οπλαρχηγοί της Μακεδονίας σήκωσαν τη σημαία της επανάστασης, πολεμώντας κατά των Τούρκων αλλά και των στρατευμάτων του Αλή Πασά, που είχαν φθάσει ακόμη και μέχρι τον Όλυμπο. Οι φημισμένοι οπλαρχηγοί Ιωάννης Φαρμάκηςκαι ο Γεωργάκης Ολύμπιος, από τις σημαντικότερες ηγετικές φυσιογνωμίες εκείνης της εποχής, μετά τις μάχες κατά των Τούρκων και των Αλβανών του Αλή-Πασά στη Δυτική Μακεδονία και τον Όλυμπο, βρέθηκαν στην βαλκανική ενδοχώρα μαχόμενοι κατά των Τούρκων, σε συνεργασία με τους ντόπιους ηγεμόνες της Σερβίας και της Μολδοβλαχίας. Μάλιστα ο Ολύμπιος, διακριθείς για τις στρατιωτικές και ηγετικές του ικανότητες, παρασημοφορήθηκε κατ’ επανάληψη από τους Ρώσους και του δόθηκε ο βαθμός του συνταγματάρχου του ρωσικού Στρατού, ενώ ο Τσάρος τον συμπεριέλαβε στην συνοδεία του στο Συνέδριο της Βιέννης. Μυηθέντες αμφότεροι στην Φιλική Εταιρεία, υπήρξαν από τους κύριους στρατιωτικούς ηγέτες στο επαναστατικό εγχείρημα του Αλέξανδρου Υψηλάντη, στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες, αποτελώντας τους κύριους συνεργάτες του. Εκεί, επίσης, και ο σπουδαγμένος στην Ευρώπη Γεώργιος Λασσάνης από τη Δυτική Μακεδονία, πρώτος υπασπιστής του Υψηλάντη και χιλίαρχος του Ιερού Λόχου.
Δυστυχώς, η γεωγραφική θέση της Μακεδονίας και το στρατηγικό μειονέκτημαπου η θέση αυτή δημιουργούσε για τους επαναστατημένους, δεν ευνόησε τις προσπάθειές τους. Ποταμοί αίματος σφράγισαν τον ξεσηκωμό τους το 1821 και το 1822 και τους αγώνες τους για αποτίναξη του ζυγού. Βίαια η αντίδραση των Τούρκων, με σφαγές, πυρπολήσεις και κάθε είδους βιαιότητες κατά των εξεγερθένων Μακεδόνων. Το ολοκαύτωμα της Νάουσας, οι σφαγές της Βέροιας και της Κασσάνδρας, η ερήμωση της Χαλκιδικής και οι επιθέσεις στη Θεσσαλονίκη αποτελούν μερικές από τις αιματοβαμμένες σελίδες της ιστορίας της Μακεδονίας στην αρχή της Επανάστασης. Οι οικογένειες των πρωτεργατών Καρατάσιου, Ζαφειράκη, Γάτσου και άλλων, υπέστησαν την σκληρότητα των κατακτητών, πληρώνοντας ακριβό τίμημα για τον αγώνα τους.
Η επανάσταση στη Μακεδονία ατύχησε διπλά:
Πρώτον, διότι κατεπνίγη σύντομα, λόγω της εγγύτητας σε μεγάλες τουρκικές δυνάμεις, ενώ ήταν δυσχερής έως αδύνατη η η υποστήριξη του αγώνα από άλλες περιοχές ή από θαλάσσης. Αυτό καταδίκασε την Μακεδονία σε άλλον ένα αιώνα δουλείας.
Δεύτερον, διότι η ιστορία των θυσιών της σ’ όλη τη διάρκεια της Επανάστασης αποσιωπήθηκε, στην αρχή σκοπίμως και στη συνέχεια από αμέλεια. Μέχρι το 1912, στην ελεύθερη Ελλάδα δεν διδασκόταν στα σχολεία η ιστορία της Επαναστάσεως στη Μακεδονία, ούτε η δράση των Μακεδόνων στη νότια Ελλάδα, για να μην ενοχληθούν οι Τούρκοι και υποφέρουν οι ελληνικοί πληθυσμοί της Μακεδονίας. Όμως και μετά την απελευθέρωσή της εξακολουθούσε να μη διδάσκεται η ιστορία αυτή, από συνήθεια πλέον, αφού τα σχολικά βιβλία αντιγράφονταν από τα παλιότερα για δεκαετίες.

Εκείνο όμως που ειδικώς δεν είναι γνωστό και δεν αναφέρεται καθόλου στα σχολικά βιβλία, είναι οι αγώνες που έδωσαν οι Μακεδόνες, σε όλη τη διάρκεια της Επανάστασης, σε όλη την έκταση της υπόλοιπης επαναστατημένης Ελλάδας. Διότι μετά την αποτυχία της Επανάστασης στην Μακεδονία, η οποία πλέον είχε πλημμυρίσει από τουρκικά στρατεύματα, τα κέντρα αντίστασης είχαν καταστραφεί, το δε πλείστον των πολεμιστών είχε θυσιασθεί στο πεδίο της τιμής, οι οπλαρχηγοί του Ολύμπου, του Βερμίου, της Χαλκιδικής και των άλλων περιοχών, αποφάσισαν τη συνέχιση του επαναστατικού αγώνα στην νοτίως του Ολύμπου Ελλάδα.
Πρότυπα ανδρείας και αυταπάρνησης, άρχισαν να συμμετέχουν σε πολλές επιχειρήσεις σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, συμπαριστάμενοι στους κινδυνεύοντες αδελφούς τους και συμβάλλοντας ουσιαστικά στον κοινό σκοπό. Στην Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τις Βόρειες Σποράδες και στη συνέχεια στη Στερεά και την Πελοπόννησο. Αυθορμήτως ή με πρόσκληση των ντόπιων, και στη συνέχεια με εντολές των πρώτων κυβερνήσεων της Ελλάδας.
Κάποιοι, μέσα από την ραχοκοκαλιά της Πίνδου και των Αγράφων έφθασαν στηΡούμελη και συνεργάσθηκαν με τον Καραϊσκάκη και άλλους οπλαρχηγούς της περιοχής. Κάποιοι έφθασαν στο Μεσολόγγι και συμμετείχαν στην ηρωική Έξοδο. Άλλοι μέσω θαλάσσης, από το Άγιο Όρος και την Χαλκιδική στις Βόρειες Σποράδες και από εκεί στην νότια Ελλάδα. Σημαντική η συμβολή τους στην απόκρουση των τουρκικών στρατευμάτων που επεδίωκαν να κατέλθουν προς τον επαναστατημένο νότο, όπως το 1823 στη μάχη του Τρίκερι και στην Αταλάντη. Σημαντική επίσης η συμβολή τους στη διάσωση άλλων περιοχών και η ουσιαστική υποστήριξη του αγώνα.
Σημαντικότατη υπήρξε η συμβολή τους στην αντιμετώπιση του Ιμπραήμ, το 1825, όπου οΓερο-Καρατάσιος – ο «Κολοκοτρώνης του Βορρά», όμως τον αποκάλεσαν, έδειξε τα ηγετικά και στρατιωτικά του χαρίσματα. Ας σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί ο εμφύλιος σπαραγμός που είχε ως αποτέλεσμα την ερήμωση της Πελοποννήσου, τη σύλληψη του Κολοκοτρώνη και τον διασκορπισμό των περισσοτέρων Πελοποννησίων ηγετών και πολεμιστών. Η νίκη του Καρατάσιου στη μάχη της Σχοινόλακας  τον Μάρτιο του 1825, την πρώτη μάχη κατά του Ιμπραήμ, ενθουσίασε την κυβέρνηση και έδωσε κουράγιο στους επαναστατημένους. Στη συνέχεια, ανταποκρινόμενος σε αίτημα των Υδραίων και με έγκριση της κυβέρνησης, έσπευσε με τους άνδρες του και άλλους Μακεδόνες οπλαρχηγούς που προσέτρεξαν με τους «Ολυμπίους» τους, προς υπεράσπιση της Ύδρας η οποία κινδύνευε από τον στόλο του Ιμπραήμ.
Με την έναρξη της τακτικής συγκρότησης του Στρατού από τον Καποδίστρια, ο ουσιαστικότερος ηγέτης των μακεδονικών τμημάτων στη επαναστατημένη Ελλάδα, οΓερο-Καρατάσιος, ανέλαβε την διοίκηση της 7ης Χιλιαρχίας με έδρα την Ναύπακτο. Εκεί τον βρήκε ο θάνατος, τον Ιανουάριο του 1831, μετά από 45 έτη υπηρεσίας στον αγώνα, υπηρεσίας ανιδιοτελούς και ιδιαίτερα καρποφόρου. Πολλοί και σημαντικοί οι υπόλοιποι Μακεδόνες αγωνιστές, αρκετοί εκ των οποίων ανέλαβαν διακεκριμένες θέσεις στην ελεύθερη πλέον Ελλάδα. Ο Τσιάμης Καρατάσιος, πιστός στην υπόσχεση που έδωσε στον πατέρα του, συνέχισε τον αγώνα, διατρέχων την Βαλκανική και οργανώνοντας εξεγέρσεις κατά των Τούρκων, αποθανών τελικά στο Βελιγράδι.
Οι πλέον εγγράμματοι, και νεώτεροι σε ηλικία, όπως ο Νικόλαος Κασομούλης και οKasomoulis-2Γεώργιος Λασσάνης έφθασαν σε υψηλά αξιώματα, πολιτικά και στρατιωτικά. Ο Κασομούλης, στη διάρκεια της πολυποίκιλης δράσης του, βρέθηκε το 1826 μεταξύ των πολιορκημένων στο Μεσολόγγι, μαζί με τους αδερφούς του, Δημήτριο και Γεώργιο. Συνέταξε την απόφαση της Εξόδου καθ’ υπαγόρευση του Επισκόπου Ρωγών Ιωσήφ, και του ανατέθηκε ο συντονισμός των ενεργειών όλων των τμημάτων, κατά την  Έξοδο, κατά την οποία τραυματίστηκε θανάσιμα ο αδερφός του Δημήτριος. Ο Κασομούλης πολέμησε στη Ρούμελη και την Πελοπέννησο, και κοντά στον Καραϊσκακη στην Αττική. Αργότερα εξελίχθηκε μέχρι το βαθμό του συνταγματάρχη της Βασιλικής Φάλαγγας, ενώ σε μεγάλη ηλικία εγκαταστάθηκε στη Στυλίδα, όπου πέθανε το 1872. Το έργο του «Ενθυμήματα Στρατιωτικά της Επαναστάσεως των Ελλήνων 1821 – 1833», (2701 χειρόγραφες σελίδες) είναι από τα πλέον αξιόλογα ιστορικά κείμενα για την Επανάσταση και την περίοδο μετά από αυτήν.
LASSANISΟ Λασσάνης, ο πιστός υπασπιστής του Αλέξανδρου Υψηλάντη από την έναρξη της Επανάστασης τον Φεβρουάριο του 1821 στη Μολδοβλαχία, και ο άνθρωπος που του έκλεισε τα μάτια στη Λωζάνη τον Ιανουάριο του 1828, έπαιξε μεγάλο ρόλο στην εθνική υπόθεση. Αργότερα έφθασε στον βαθμό του υποστρατήγου, ενώ διετέλεσε και υπουργός Οικονομικών, αποθανών στην Αθήνα το 1865.
Ο Εμμανουήλ Παππάς, ο εύπορος μεγαλέμπορος από τις Σέρρες, που μυημένος από πολύ νωρίς στη Φιλική Εταιρεία από τον Ιωάννη Φαρμάκη, διέθεσε τα πάντα για την Πατρίδα, και με το αρχηγείο του στο Άγιο Όρος έγινε ο ηγέτης της επανάστασης στην περιοχή της Χαλκιδικής και ευρύτερα. Μετά την αποτυχία του εγχειρήματος του, διέφυγε διά θαλάσσης, από το Άγιο Όρος για την Ύδρα, προκειμένου να συνεχίσει τον αγώνα, καταβεβλημένος όμως από τις κακουχίες, απεβίωσε εν πλω.
Οι Μακεδόνες αγωνιστές, δίνοντας μάχες όπου οι ανάγκες της πατρίδας το επέβαλλαν, ενισχυόμενοι συνεχώς με νέους πολεμιστές από τις περιοχές της Μακεδονίας, προσέφεραν ότι μπορούσαν για τον εθνικό σκοπό. Πολλοί θυσίασαν, όχι μόνο τις περιουσίες τους αλλά και τις οικογένειές τους. Από τον Αλιάκμονα μέχρι το Σούλι και το Μεσολόγγι, από τον Όλυμπο μέχρι την Ύδρα και τη Μάνη, από την Εύβοια μέχρι τη Μεσσηνία, αγωνιζόμενοι όχι από στενό τοπικό ενδιαφέρον ή από ανάγκη, όχι για την προσωπική τους περιουσία και τις οικογένειές τους, αλλά μόνον για την Πατρίδα, και την ιδέα της ελευθερίας.
Με το όνομα «Ολύμπιοι», ο ιστορικός μπορεί να ανεύρει αγωνιστές σε πολλά μέρη. Στην Ήπειρο, τον Μωριά, τη Στερεά, την Εύβοια, την Ύδρα, τη Σκιάθο, τα Ψαρά, την Κρήτη υπάρχουν, ανάμεσα στις εκατόμβες των πεσόντων αγωνιστών, Μακεδόνες οι οποίοι μαζί με τους νότιους αδελφούς τους, έδωσαν τη ζωή τους για τους σκοπούς του Αγώνα.
Πολλά τα διδάγματα που λαμβάνουμε από τα γεγονότα και τις προσωπικότητες της Επαναστάσεως του ’21. Θετικά, αλλά και αρνητικά. Αμέτρητοι ηρωισμοί αλλά και πράξεις θλιβερές που στιγμάτισαν τον Αγώνα, χωρίς βεβαίως να αλλοιώνουν τη τεράστια σημασία του. Προκειμένου, ωστόσο, να  επιτευχθεί η ακριβής εκτίμηση των προσώπων και της δράσης τους  είναι ανάγκη να εξετασθεί και να ερευνηθεί η οργάνωση και η δράση όλων των περιοχών της Ελλάδας και όλων των αγωνιστών. Μέσα από μια τέτοια ιστορική έρευνα μπορούμε να ελπίζουμε ότι και οι αγωνιστές της Μακεδονίας θα καταλάβουν την θέση που τους ανήκει στο Πάνθεο των Ηρώων του Έθνους.

Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

ΠΟΙΟΣ ΧΛΕΥΑΖΕΙ ΠΟΙΟΝ!!!

Αγαπητοί φίλοι και συναγωνιστές.... Πρόσφατα, η εγκυρη και έγκριτη κίτρινη φυλλάδα "Νέα Εγνατια", κυκλοφόρησε με ένα άρθρο υβριστικό, ένα δημοψήφισμα βγαλμένο από την Βόρεια Κορέα του Κίμ Γιόνκ Ίλ και με ένα εξώφυλλο όπως εκείνα του παλιού καλού Σοβιετικού ή καθεστωτικού τύπου Τσαουσέσκου. Γεμάτο από "επιχειρήματα" και υβριστικούς "στολισμούς" και προσβολές, κυρίως της νοημοσύνης των Καβαλιωτών, προσπάθησαν φανερά πανικόβλητοι να επηρεάσουν την γνώμη του κόσμου. Ας είναι, ....όπως έλεγε και ο Εμπεδοκλής, "Ο καθένας πιστεύει αυτό που καταλαβαίνει". 

Εμείς ωστόσο, δεν θα μείνουμε άπρακτοι και θα προχωρήσουμε εκφράζοντας την δική μας άποψη, αυτή την φορά μέσα από εικόνες ..... έτσι, για να δούμε ποιός έχει τα καλύτερα οπτικά επιχειρήματα. Και σε αυτόν τον τομέα λοιπόν, βάζουμε τα γυαλιά στους δημοσιογράφους που κάνουν τον ..... "Κινέζο".



ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΧΛΕΥΑΖΕΙ.


ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ... 









































Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

ΕΚΔΗΛΩΣΗ – ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΝΤΡΕΣΕ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ – ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΝΤΡΕΣΕ

Συνδιοργανωτές:

Πατριωτική Κίνηση Καβάλας – Γενιά της Ταυτότητας – Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος.

Συγκινητική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η σημερινή συγκέντρωση – εκδήλωση διαμαρτυρίας και κάτι παραπάνω από ικανοποιητική όσον αφορά τα χαρακτηριστικά των παρευρισκομένων και όχι τόσο από την προσέλευση του κόσμου που ήταν μέν αρκετός, αλλά θα μπορούσε να ήταν και πολύ περισσότερος. Ωστόσο, εκεί που πρέπει να επικεντρώσουμε το ενδιαφέρον και τα βλέμματα μας είναι πρώτα από όλα στην καλή συνδιοργάνωση της Πατριωτικής Κίνησης Καβάλας, της Γενιάς της Ταυτότητας και του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου και στους γεμάτους από επιχειρήματα πύρινους λόγους τους. Συνιστούμε δε να παρακολουθήστε ολόκληρα τα βίντεο που αναμένουμε από στιγμή σε στιγμή να αναρτηθούν.

Θα πρέπει επίσης να πούμε πως το μήνυμα εστάλη και θα δείξει σε μερικές μέρες αν ελήφθη κιόλας από τους αρμοδίους. Όλοι μαζί ενώσαμε τις φωνές μας και φωνάξαμε ένα τρανό ΟΧΙ σε όλους εκείνους που θέλουν με το ζόρι να μας κάνουν πολίτες του δικού τους κόσμου. Είπαμε όχι στον πολυπολιτισμικό αχταρμά και την πανθρησκεία που μας ετοιμάζουν. Είπαμε όχι στον τούρκικο επεκτατισμό στην Ελλάδα και την Χερσόνησο του Αίμου και στην Ισλαμική εξάπλωση στην Ευρώπη. Δηλώσαμε έτοιμοι να αντισταθούμε με όποιον τρόπο και όποτε χρειαστεί.

Η μεγαλύτερη μας επιτυχία όμως ήρθε από τους συμμετέχοντες που μας τίμησαν με την παρουσία τους. Αποστομώθηκαν πλέον οριστικά όλοι οι κακόγλωσσοι, οι παγκοσμιοποιητές, οι λαθρολάγνοι και οι φιλότουρκοι από όσους υπερκομματικά έδωσαν το παρόν. Κάτι για το οποίο μας γέμισε χαρά διότι αποδεικνύετε περίτρανα πως η Πατριωτική Κίνηση Καβάλας υπάρχει με σκοπό να ενώσει τους Έλληνες, ανεξάρτητα από τις πολιτικές τους πεποιθήσεις και χρωματισμούς. Έτσι κοντά μας βρέθηκαν Έλληνες σχεδόν από όλα τα κόμματα, κάτι που μας γέμισε με χαρά, δύναμη και υπερηφάνεια, αλλά κυρίως με ελπίδα για το μέλλον. Αποδείξαμε σήμερα πως οι Έλληνες Ενωμένοι δεν δύναται να μην τα καταφέρουμε.








Μπορεί σαφώς κάποιοι να πούν πως έρχονται εκλογές και όλοι διεκδικούν. Όμως αυτό ας το κρίνει ο καθένας ξεχωριστά. Εμείς αυτό που ξέρουμε είναι πως η Καβάλα μας είναι μικρή και γνωρίζουμε πολύ καλά τις προθέσεις του καθενός. Ο σκοπός μας ήταν να έλθουν όσοι επιθυμούν από όπου και αν ανήκουν και αυτό το καταφέραμε. Ξύδι για τους υπόλοιπους……

Μαζί μας λοιπόν ήταν οι…..

Αχιλλέας Μέγας, εκπρόσωπος της Ένωσης για την Πατρίδα και τον Λαό των Πολύδωρα –Ζώη.

Σωτήρης Τσιομπάνης και Γιώργος Γραμμένος, υποψήφιοι με την κυρία Τσανάκα.

Τσιδημόπουλος Κώστας, εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

Νικόλαος Χρυσόπουλος, Πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής τους Λαός.

Σάββας Πακαταρίδης, εκπρόσωπος του ΕΠΑΜ Καβάλας.

Υποψήφιος Δήμαρχος Καβάλας, Βαγγέλης Παππάς

Υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης – Πόλη Ελληνική – Γιάννης Κουριαννίδης.

Και αντιπροσωπίες των συλλόγων:

Πατριωτική Ορθόδοξη Κίνηση Πολιτών Αλεξανδρούπολης.

Πατριωτική Κίνηση Πολιτών Δράμας.

Πατριωτική Κίνηση Καβάλας – Σύνδεσμος Θάσου.

Εθνικά Σκεπτόμενοι Πολίτες (Θεσσαλονίκη).

Εθνική Δράση Ζακύνθου.

Προειδοποιήσουμε πως αυτό ήταν μόνον η αρχή και πως τα καλύτερα έρχονται.

Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε και τα ραδιοφωνικά, τηλεοπτικά και άλλα δημοσιογραφικά μέσα της πόλης που κάλυψαν το γεγονός, δίνοντας μας έτσι την ευκαιρία να ακουστούμε σε ολόκληρη την πόλη, αλλά και την Μακεδονία και την Θράκη.

Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε εκ βάθους καρδίας τους συνδιοργανωτές μας, την Γενιά της Ταυτότητας και τον εκπρόσωπο τους τον Χρήστο Μελίδη και τον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο και τον εκπρόσωπο τους Γιάννη Κολοκυθά, για την αμέριστη συμπαράσταση, την βοήθεια και το έργο τους στον κοινό μας αγώνα. Ευχαριστούμε τέλος, όλους όσους παρευρέθησαν σήμερα κοντά μας, είτε ως εκπρόσωποι συλλόγων, κομμάτων και οργανώσεων, είτε ως απλοί Έλληνες Εθνικόφρονες.


Υ.Γ. Σε περίπτωση που δεν έχει αναφερθεί κάποιος παρευρισκόμενος εκπρόσωπος, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να σας προσθέσουμε, καθώς η παράλειψη σε καμία περίπτωση δεν έχει γίνει σκόπιμα.

Για την Γραμματεία της Πατριωτικής Κίνησης Καβάλας,

Εκπρόσωπος τύπου Χαζαρίδης Ιωάννης.