Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

ΥΠΟ ΚΑΤΟΧΗ Η 1η ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ, ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΟΙ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ.ΚΑΤΙ ΕΡΧΕΤΑΙ...



Βανδαλισμοί στο Ναύπλιο. Έκοψαν σταυρό και αφαίρεσαν την Ελληνική σημαία από το μνημείο του Δ. Υψηλάντη. Ξήλωσαν κανόνι από το άγαλμα του Κολοκοτρώνη.
ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ: Συνεχείς φθορές σε μνημεία της πόλης του Ναυπλίου καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες, καθώς έχουν αφαιρεθεί διάφορα κομμάτια ιστορικών μνημείων.

Πιο συγκεκριμένα ο σταυρός στη κορυφή του μνημείου στην πλατεία 3 Ναυάρχων στην Πλατεία που είναι το Δημαρχείο, κόπηκε από βάνδαλους και βρέθηκε από κατοίκους της πόλης πεσμένος μέσα στον κήπο που περιβάλλει το μνημείο.

Μια Ελληνική σημαία αφαιρέθηκε επίσης το ξημέρωμα της Τετάρτης. (Μαζί με τον ιστό της! Τέτοια μανία....)




Να σημειωθεί ότι η Ελληνική σημαία είναι μία εκ των τριών σημαιών που βρίσκονται στο μνημείο. Μία είναι του Δήμου και η άλλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Φαίνεται ότι τους βάνδαλους τους ενοχλούσε η Ελληνική σημαία, ενώ με της Ευρώπης δεν είχαν πρόβλημα...

Πρόκειται για το Μνημείο του Δημητρίου Υψηλάντη, το οποίο κατασκευάστηκε στη Βιέννη με παραγγελία του Γεωργίου Υψηλάντη για να χρησιμεύσει σαν οστεοφυλάκειο του αδελφού του, Δημητρίου, ο οποίος απεβίωσε στο Ναύπλιο, στις 5 Αυγούστου του 1832. Το 1843 τοποθετήθηκε στην πλατεία Πλατάνου (πλατεία Συντάγματος), μπροστά από το αλληλοδιδακτικό σχολείο (τζαμί). Το 1951 το μνημείο μεταφέρθηκε στην πλατεία Τριών Ναυάρχων.

Στο μνημείο υπάρχει η επιγραφή: «Ου γαρ αθανάτους σφίσι παίδας ηύχοντο γενέσθαι αλλ’ αγαθούς και ευκλεείς», από τον Μενεξένο του Πλάτωνα.

Το πρωί παρατηρήθηκε από πολίτες της πόλης του πως ένα από τα 4 κανόνια που περιβάλλουν το άγαλμα του Κολοκοτρώνη στο Κεντρικό Πάρκο είχε αποκοπεί από τη βάση του και υπήρχαν εμφανή σημάδια ρυμούλκησης του.




Το κανόνι είναι κατασκευασμένο το 1670. Οι υποψίες στρέφονται κυρίως σε αθίγγανους της περιοχής και σε προσπάθεια να πωληθεί για χαλκός.

Μετά τους συνεχείς βανδαλισμού άνδρες της ασφάλειας Ναυπλίου παρακολουθούν το σημείο επί 24ωρου βάσεως.

Πηγή: ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: