Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Σαν σήμερα: 13 Δεκεμβριου 1940



Ο Χίτλερ εξέδωσε την υπ'αριθμό 20 διαταγή γενικής κατεύθυνσης για την επιχείρηση εναντίον της Ελλάδας με το συνθηματικό όνομα ΜΑΡΙΤΑ. Η κατάσταση της Ελλάδας πλέον ήταν απαραίτητος κρίκος στην αλυσίδα των στρατηγικών κινήσεων, για την τελική επιβολή των ναζιστικών δυνάμεων στην Ευρώπη.
Οι Γερμανοί στρατηγοί έβλεπαν ότι η κατάκτηση της Ελλάδος δεν θα ήταν δύσκολη επιχείρηση, αφού το σύνολο σχεδόν του Ελληνικού Στρατού ήταν απασχολημένο και καταβεβλημένο από τις επιχειρήσεις στο Αλβανικό μέτωπο.
Παρόλο αυτά η διαταγή προέβλεπε, ότι λογω της ισχυρής αντίστασης των Ελληνικών δυνάμεων εκτός από τις αρχικά σχεδιασμένες δυνάμεις, θα διατίθοταν επιπλέον μια Μεραρχία Αλεξιπτωτιστών και μια Μεραρχία Αερομεταφερόμενου Πεζικού για την κατάληψη ολόκληρης της Ελλάδος και της Κρήτης.
Επίσης στην Επιχείρηση ΜΑΡΙΤΑ θα συμμετείχαν 24 Γερμανικές Μεραρχίες, 22 Ιταλικές Μεραρχίες και όσες Βουλγάρικες θα διατίθεντο. Επιπλέον ανέφερε ρητως ότι ο Μάρτιος θα ήταν η εποχή, που θα εκτελούνταν η επιθετική επιχείρηση εναντίον της Ελλάδος, καθώς και πως ήταν επιβεβλημένη η γρήγορη απεμπλοκή των Γερμανικών δυνάμεων για να χρησιμοποιηθούν σε άλλη επιχείρηση.
Εδώ πρέπει να τονίσουμε, ότι η κατάληψη της Ελλάδας από τη Γερμανία ήταν επιβεβλημένη για τη μεταφορά των πολεμικών επιχειρήσεων ανατολικά, αλλά και την εκδίωξη των Βρετανικών δυνάμεων από τη Μεσόγειο. Μετά την αποτυχία του Τρίτου Ράιχ να επιβληθεί στους Βρετανούς, στη Μάχη της Αγγλίας, ο έλεγχος της Μεσογείου, όπου κυριαρχούσαν οι Βρετανοί, ήταν πρωταρχικής σημασίας.
Αφενός για να προκαλέσουν καίριο χτύπημα στις Βρετανικές δυνάμεις, αφετέρου για να ανοίξουν οι θαλάσσιοι οδοί προς τα πετρέλαια της Μέσης Ανατολής.


Πηγή: Ευρετήτιο Πολεμικών Γεγονότων του Ελληνικού Εθνους,
ΓΕΣ/Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού(ΔΙΣ),Αθήνα 1989,σ 136

H ΣΤΕΝΩΠΟΣ ΡΟΥΠΕΛ (Νίκος Β.Γκιρμπατσής)

Δεν υπάρχουν σχόλια: