Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Επαναφέρουν το σενάριο της "Ταιβανοποίησης" στην Κύπρο, οι Τούρκοι!



Η Τουρκία αποφάσισε να "υποκύψει" τελικά στις απαιτήσεις της ΕΕ για το άνοιγμα των τουρκικών λιμανιών, αεροδρομίων και εναέριο χώρου στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα στα πλαίσια όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται μίας λύσης κατά το πρότυπο της Ταιβάν με την Κίνα.
Η κίνηση αυτή της Άγκυρας πραγματοποιείται ώστε να διευκολυνθούν, κατά τους Τούρκους, οι διαπραγματεύσεις για την επανένωση του νησιού (βλ. κοιτάσματα φυσικού αερίου στα ανοικτά των νοτίων ακτών της Κύπρου). Η Ε.Ε πιέζει την Τουρκία τα τελευταία 7 χρόνια να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της στα κυπριακά πλοία και αεροσκάφη.

Από την άλλη πλευρά η Τουρκία ζητά ως αντάλλαγμα από την Κύπρο την αναγνώριση των κατεχομένων ως ανεξάρτητης κρατικής υπόστασης. Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό για θέματα της ΕΕ Egemen Bağış η Τουρκία εκτιμά ότι μία απλή διευθέτηση του συγκεκριμένου θέματος θα μπορούσε να διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις στην Κύπρο.
Όπως δήλωσε ο Bağış από τη στιγμή που αεροσκάφη των αεροπορικών εταιρειών British Airways, Air France, KLM, και Lufthansa προσγειωθούν στο αεροδρόμιο Ercan στα κατεχόμενα, η Τουρκία θα είναι έτοιμη να ανοίξει τα δικά της αεροδρόμια και λιμάνια στα αεροσκάφη και στα πλοία της κυπριακής Δημοκρατίας.
Όπως διευκρίνισε ο Bağış η χρησιμοποίηση του αεροδρομίου Ercan από τα αεροσκάφη των ευρωπαϊκών εταιρειών δεν σημαίνει αυτόματα ότι οι κυβερνήσεις των κρατών στα οποία εδρεύουν οι εταιρείες αυτές θα αναγνωρίσουν τα κατεχόμενα ως μία κρατική υπόσταση.
Σύμφωνα με τον Egemen Bağış μία τέτοια εξέλιξη θα ακολουθήσει κατά γράμμα το μοντέλο της Ταιβάν, και «θα είναι μία εμπορική σχέση» όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός. Πολλές χώρες ανά τον κόσμο αν και δεν έχουν αναγνωρίσει επίσημα την Ταιβάν λόγω των πιέσεων της Κίνας διατηρούν εμπορικές σχέσεις με το νησιωτικό κράτος.
Πρόκειται για την πρώτη φορά που η Τουρκία επίσημα φέρνει στο προσκήνιο την πρόταση για την υιοθέτηση του μοντέλου της Ταιβάν όσον αφορά το κυπριακό. Πάντως όπως δήλωσε ο Bağış σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις για την επανένωση του νησιού δεν επιτύχουν τότε η Τουρκία θα εφαρμόσει του σχέδιο Β και αυτό αποτύχει όπως δήλωσε θα εφαρμοστεί το σχέδιο Γ χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες.
Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση αυτή δεν είναι καινούργια αλλά είχε έμμεσα παρουσιαστεί παλαιότερα χωρίς να ενθουσιάζει την πολιτική ηγεσία της κυπριακής Δημοκρατίας. Μένει να δούμε την αντίδραση της νέας ηγεσίας της χώρας υπό τον πρόεδρο Χριστόφια.

Πηγή: defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: