Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

ΣΤΟ ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟΝ ΕΥΖΩΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΚΟΥΚΙΔΗ.ΔΕΙΤΕ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ...



ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΕΥΞΕΙΝΟΥ ΛΕΣΧΗΣ... Την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011 θα διεξαχθεί η 3η «Ευξείνειος Στράτα» - περίπατος δρόμου στην μνήμη του Κουκίδη Κωνσταντίνου.
Ο Κωνσταντίνος Κουκίδης ήταν εκείνος ο ήρωας εύζωνας ποντιακής καταγωγής, ο οποίος φρουρούσε την Ελληνική σημαία στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης το πρωί της 27ης Απριλίου 1941 κατά την είσοδο των Γερμανών στην Αθήνα. Όταν διατάχθηκε από τον Γερμανό αξιωματικό Peter Jacoby για την υποστολή και παράδοση της ελληνικής σημαίας που κυμάτιζε στην Ακρόπολη, ένοιωσε αβάσταχτη ατίμωση, τυλίχθηκε με αυτή σαν σάβανο και θυσιάστηκε πηδώντας από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης από τη θέση Καλλιθέα, βάφοντας το εθνικό μας σύμβολο με το τίμιο αίμα του.
Οι στρατιώτες και οι επικεφαλής του γερμανικού αποσπάσματος συγκλονίσθηκαν με αυτὸ που είδαν. Η θυσία του Έλληνα στρατιώτη εγινε αιτία να εκδοθεί διαταγή από τον Γερμανό φρούραρχο να υψώνεται στην Ακρόπολη και η Ελληνική σημαία δίπλα στη γερμανική.


Η «Ευξείνειος Στράτα» σκοπό έχει να δώσει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να τιμήσουν την ηρωική θυσία εκείνου αλλά και όλων όσων θυσιάστηκαν για τα ιδανικά κάθε ελεύθερου ανθρώπου και ταυτόχρονα να μαρτυρήσει την μακρά και εξοντωτική στράτα που ακολούθησαν οι πρόσφυγες το 1922.
Αφετηρία και τερματισμός του περιπάτου θα είναι το Μνημείο Εθνικής Αυτογνωσίας Ποντιακού Ελληνισμού στο Άργος Ορεστικό με ώρα εκκίνησης στις 5:00 μ.μ. Η διαδρομή του περιπάτου θα είναι περιμετρικά του Άργους Ορεστικού, με ολική απόσταση περίπου 5 χλμ. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι.

stoxos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: